joi, 27 martie 2014

24 martie – Ziua internaţională a teatrului



24 martie – Ziua internaţională a teatrului


 Ziua Internaţională a Teatrului a fost organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al 9-lea Congres Mondial al Institutului Internaţional de Teatru la propunerea lui Arvi Kivimaa (în numele Centrului finlandez al IIT).
Din 1962, în fiecare an, la 27 martie (data la care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor la Paris), Ziua Mondială a Teatrului este celebrată de Centrele nationale ale IIT care în prezent există în 100 de ţări ale lumii, precum şi de alţi membri ai comunităţii teatrale internaţionale.
          Institutul Internaţional de Teatru, creat în 1948 la iniţiativa UNESCO de către un grup de personalităţi marcante din domeniul teatrului, reprezintă cea mai importantă organizaţie internaţionala non-guvernamentală din domeniul artelor scenice, având relaţii formale (de consultanţă şi asociere) cu UNESCO. IIT îşi propune să încurajeze schimburile internaţionale în domeniul cunoaşterii şi practicii Artelor scenice, să stimuleze creaţia şi să extindă cooperarea între oamenii de teatru, să sensibilizeze opinia publică pentru a lua în considerare rolul creaţiei artistice în domeniul dezvoltării, să adâncească înţelegerea reciprocă pentru a participa la întărirea păcii şi prieteniei între popoare, să se asocieze la apărarea idealurilor şi obiectivelor definite de UNESCO. Manifestarile care marchează Ziua Mondială a Teatrului facilitează concretizarea acestor obiective.
În fiecare an, o personalitate din lumea teatrului sau o altă figură cunoscută pentru calităţtile sale de spirit este invitată să comunice reflecşiile sale asupra temei Teatrului - cea mai veche formă artistică şi Păcii între popoare. Mesajul este tradus apoi în peste 20 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentaţiei din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune.

Mesajul internaţional adresat de
Ziua Mondială a Teatrului 1962 - 2014
(publicate în limba engleză)

1962: Jean Cocteau – poet, scriitor, pictor, dramaturg și cineast francez
1963: Arthur Miller – dramaturg şi eseist american
1964: Laurence Olivier – actor de teatru şi film / regizor, producător britanic şi Jean-Louis Barrault – actor, regizor şi mim francez
1965: anonim
1966: René Maheu, al 6-lea director-general al UNESCO
1967: Hélène Weigel – actriţă germană
1968: Miguel Ángel Asturias – scriitor guatemalez
1969: Peter Stephen Paul Brook – regizor britanic de teatru şi film  

1970: Dmitri Dimitrievici Șostacovici – compozitor, pianist şi profesor rus
1971: Pablo Neruda – poet şi om politic chilian
1972: Maurice Béjart – dansator şi coregraf francez
1973: Luchino Visconti di Modrone, Conte de Lonate Pozzolo – regizor / scenarist italian de film, dar și regizor de operă și teatru
1974: Richard Burton – actor de film britanic, originar din Țara Galilor
1975: Ellen Stewart – directoare americană de teatru
1976: Eugène Ionesco – scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6)
1977: Radu Beligan – actor român de teatru, de televiziune şi radio

1978: mesaje naţionale
1979: mesaje naţionale