Tutorial pentru mame vitrege
Acest articol reprezintă tema pentru a douăsprezecea probă a concursului SuperBlog 2013.
Proba 12. Acasă la LuxuryGifts
Enunțul probei: Să presupunem că LuxuryGifts este … o familie. Sunteţi invitaţi la ei acasă şi apoi povestiţi prietenilor ce experienţă aţi avut. Poate să fie o invitaţie la cină, serbarea unei zile de naştere, un Revelion sau o simplă vizită. Descrieţi cu cât mai multe amănunte ce fel de familie este, câţi membri are, cu ce se ocupă, în ce fel de casă locuiesc şi în general orice detaliu ce poate contribui la alcătuirea imaginii acestei familii. Realizaţi un mic „album de familie” folosind imagini de pe site-ul LuxuryGifts conform cerinţelor tehnice.
&&&
Notă:
Pentru această probă am ales ca răspunsul meu să fie prezentat sub forma unui scenariu, ce poate fi adaptat pentru o reclamă, o piesă de teatru sau un film de scurt-metraj. Este vorba despre o familie care-şi duce traiul în zilele noastre şi care nu are o componenţa 'clasică' ( mamă, tată şi copii). S-ar putea să fie o idee exagerată sau prea romanţată, dar asta nu înseamnă că nu poate fi reală. ‚Albumul de familie’ este mai de grabă format din cadourile oferite‚familiei’ imaginate de mine.
Personaje:
Tudor, 65 de ani, fost militar şi om de afaceri, tatăl lui Alexander (mort într-un accident de avion, împreună cu soţia sa, Oriana) şi al lui Emanuel, văduv
Emanuel (Manu), 30 de ani, diplomat la început de carieră, afemeiat, student fiind, a pozat ca model, fiul cel mic al lui Tudor şi unchiul Isabellei, necăsătorit
Isabella (Bella), 6 ani, fiica lui Alexander şi a Orianei, nepoata după fiu a lui Tudor şi nepoată după frate a lui Emanuel, orfană de ambii părinţi, tocmai a terminat grădiniţa
Victoria, 59 de ani, mama Orianei, bunica Isabellei, fostă bibliotecară şi în prezent pensionară, divorţată
Alte personaje (secundare): o menajeră şi un şofer care nu fac parte din familie
Rafaella, 25 de ani, psiholog de copii cu experienţă clinică într-o fundaţie care se ocupă de copii instituţionalizaţi, prezenţă plăcută, necăsătorită
Sinopsis:
Este vorba despre un pensionar, având 2 fii: unul decedat şi unul în viaţă. Datorită primului fiu a devenit bunicul unei minunăţii de fetiţe, pe care - în urma decesului părinţilor săi - a luat-o sub 'aripa' sa protectoare, devenindu-i tutore legal, oferindu-i astfel protecţia şi iubirea de care are nevoie un copil. A luat această hotărâre ‚forţat’ de celălalt fiu al său, un playbloy, care trăia îşi petrecea viaţa numai în relaţii romantice trecătoare. Alături de cei 2 (fiul şi nepoţica) a decis că e bine pentru cea mică să aibă alături şi o prezenţă feminină, anume pe bunica din partea mamei. Deşi cei 2 bătrâni nu se află în relaţii amiabile, încearcă să menţină o stare de pace pentru a crea un mediu potrivit creşterii unui copil.
Îngrijorat de faptul că, bătrân fiind, reuşeşte cu greutate să continue cu administrarea afacerii familiei, dar mai ales de situaţia micuţei, a decis să ia o hotărâre drastică cu repercursiuni pentru întreaga familie: căsătoria (de bunăvoie sau nu) fiului său. Speră astfel că responsabilităţile vor face din fiul său un bărbat adevărat, tată responsabil, prin adopţia nepoatei sale, dar şi un om de afaceri care să-i poată călca pe urme. A hotărât să înceapă un proces riguros de selecţie a viitoarei sale nurori, implicit a mamei vitrege pentru nepoata sa, iar fiului său să-i comunice doar alegerea finală: numele domnişoarei/ doamnei pe care a considerat-o persoana potrivită cerinţelor sale. De fapt nu acest proces este important, ci numele ‚câştigătoarei’: Rafaella, pe care a observat-o în diferite momente (în spaţiu şi în timp). La fel, nu este important modalitatea cum a convins-o, ci mai degrabă pregătirea ei pentru prima întâlnire cu familia, în familie. Având cunoştinţe de psihologie combinate cu date despre fiecare membru, a decis că prima cale spre inimile lor este să le facă cadouri. A decis să le achiziţioneze din magazinul online LuxuryGifts.ro pe care-l ştia de ceva vreme.
Pentru Rafaella cea mai importantă fiinţă din această ‚familie’ (ceilalţi urmează ca importanţă) este micuţa Bella. Ştia din experienţa sa profesională că copii de vârsta Bellei simt nevoia de afecţiune, de prezenţa efectivă a mamei sau în cazul pierderii acesteia, de vreun obiect care să le-o (re)amintească. Cadoul ales: o cutiuţă muzicală, melodia aleasă fiind cea pe care o folosea mama Bellei s-o adoarmă când era bebeluş. Semnificaţia acestui dar este de a-i arăta fetiţei că va menţine mereu amintirea mamei sale adevărate, ea doar va fi o mamă care îţi ţine locul cei reale, că nu va fi o mamă vitregă ‚rea’ cum aflase ea că există în poveşti.
Rentru cel pe care-l consideră temelia casei, Tudor, Rafaella a ales un joc elegant. Aflând că una din calităţile de ‘acceptare’ a unui persoane noi în cercul său social/ familal era să joace şah, a considerat că alegerea cea mai bună este un joc de şah argintat cu tablă şi figurine mate şi metalizate, costul fiind pe măsura prestanţei sale.
Lui Manu, cu care se întâlnise de câteva ori, a vrut să-i dăruiască un obiect care să-i mărească colecţia sa începută în copilărie: o maşinuţă în miniatură. Ce ar fi putut să-i ofere unui bărbat care (aparent) avea totul? Ceva legat de pasiunile sale, intime şi personale, mai ales că nu era genul de bărbat care să-şi petreacă timpul la birou sau la petreceri de socializare pentru prestanţa personală sau profesională. Prin acest cadou a vrut să-i arate că îi împărtăşeşte pasiunile, că poate face parte din viaţa lui, că nu reprezintă o piedică ...
Având în vedere că bunica Bellei, doamna Victoria, adoră viaţa mondenă şi este mândră de bijuteriile/ accesoriile sale, Rafaella a ales pentru ea - din oferta diversificată a magazinului online - un cadou-simbol feminin: o broşă, un model special ales pentru orice ocazie şi ţinută.
La întrebarea ce şi-ar dori Rafaella să primească din partea noii sale ‘familii’, răspunsul este următorul: o poză de familie, ea pozând în centru ei.
Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi ....
Sfârşit!
Notă de final: Am imaginat familia descrisă mai sus având în minte produsele de pe site. Cu puţină imaginaţie/ voinţă ea poate fi o variantă a familiei LuxuryGifts.