joi, 24 octombrie 2013

Întâlnirile romantice şi plăcile VIDEO



Întâlnirile romantice şi plăcile video

Acest articol reprezintă tema pentru a zecea probă a concursului SuperBlog 2013.

Proba 10. Ce ne mai place joaca!

Introducere: Nu ne mai plac jocurile cu care am crescut (lapte-gros, Capra, “Ţară, ţară, vrem ostaşi”, “Fete şi băieţi”, leapşa, de-a v-aţi ascunselea); acum suntem înnebuniţi dupa “Lara Croft”, “Batman”, “Katarina”, “Jim Raynor”, “Ruby”, Assassins Creed”! Petrecem zile şi nopţi să atingem niveluri, să eliminam inamicii virtuali, să fim regi ai gaming-ului online! Avem campionate de WorldCyberGames, Dota2, Dreamhack, iar în curând jucătorii foarte buni vor avea salarii mai mari decât cele ale fotbaliştilor (se întâmplă deja în Japonia)! Deoarece placa video este cea mai importantă componentă PC care face ca experienţa unui joc să pară cât mai reală, producătorii acestora sunt într-o permanentă competiţie: se întrec în a oferi clienţilor, la achiziţionarea plăcilor, cadouri cu cele mai noi jocuri apărute. Este o industrie în plină expansiune, iar JOCUL este elementul care contribuie la această creştere rapidă.

Enunţul probei: Scrie într-un articol, pe blogul tău, cum vezi viitorul jocurilor online. Cum şi ce jocuri ai dori să câştigi? Cât de puternică trebuie să fie placa video ca să îţi ofere cele mai bune performanţe în materie de gaming şi care este preferata ta: ATI sau NVIDIA?

&&&

Foarte important: Acest articol este scris din punctul de vedere al unei FEMEI pentru FEMEI pentru a înţelege mai bine BĂRBAŢII.

Precizare: Când am ales să particip la acest concurs am făcut-o cu gândul la cele 2 teme ale blogului: lumea cinematografică şi lumea coreeană. Pentru această probă am decis le menţionez mai puţin şi am preferat să trasez o linie între întâlnirile romantice, performanţa plăcii video şi dependenţa de jocuri video. Studiu de caz: Coreea de Sud.

Conform ediţiei 2013 a clasamentului BranZ Top 100 ‘BrandZ Top 100 Most valuable global brands’ realizat de Millward Brown Optimor pe primele 3 locuri se clasează companii ce activează în domeniul tehnologiei  informaţionale: Apple Inc., Google şi IBM. Ceea ce am înţeles de aici este faptul că bărbaţii cu cei mai mulţi bani sunt informaticienii, nicidecum fotbaliştii care pot profesa în jur de 20 de ani. Domeniul IT oferă recompense financiare până la adânci bătrâneţi, aşa încât doamnele ce vor un astfel de partener trebuie să ştie câteva detalii tehnice despre ceea ce se ocupă el. Nu toţi tocilarii devin genii în informatică, însă merită încercată această variantă! (să-i zicem un mit creat de cinematografie)

Să ne închipuim următoarea situaţie: o EA, căreia i s-a stricat computerul, se decide să-şi cumpere altul şi intră într-un magazin specializat (Notă: cu mici modificări, acţiunea poate avea loc şi într-un magazin online). Acolo îl întâlneşte pe EL, un prinţ al computerelor, de care se simte sedusă imediat. Iar când ajunge să-i descrie placa video (cea mai importantă componentă PC)
a celui mai performant computer, EA se îndrăgosteşte iremediabil de el şi ... povestea continuă după căsătorie. La o petrecere la care invitaţii provin din mediul IT, partenerele trebuie să ştie, de asemenea, ce a apărut în nou în domeniu. Trebuie evitată situaţia în care EA nu ştie care este cea mai performantă placă video apărută vreodată. Îşi face de ruşine soţul care poate divorţa de ea. Dacă e la curent cu toate noutăţile poate ‘asculta ’ ce spun ceilalţi pentru a-şi ajuta soţul într-o viitoare afacere sau îl poate consola sau sfătui atunci când EL vine acasă supărat ... SAU situaţia în care EA, femeia secolului XXI, independentă de bărbat, îşi creşte copilul singură. Vine momentul în care fiul doreşte să-şi înlocuiască placa video şi cere bani, iar EA trebuie să ştie la ce îi foloseşte copilului aşa ceva, etc., etc.

&&&

Revenind la enunţul problemei, n-am de făcut decât atât: (pre)văd un viitor înfloritor pentru domeniul jocurilor online. În acest domeniu mă plasez la nivelul de amatori, în sensul că pentru jocurile preferate de mine (Mahjong, Sudoku, Solitaire) mă întreb dacă am nevoie de o placă video performantă.
În materia de gaming este binecunoscută ‘întrecerea’ dintre producătorii ATI şi nVIDIA. Ar fi trebuit să se facă o precizare mai exactă a lor. E puţin cam greu de a alege între cele două, e ca şi cum ai alege între mere şi gutui. Ambele sunt fructe, însă unul se foloseşte la anumite preparate, pe când celălalt, are alt scop în arta culinară.

Nu ştiam că ...

- nVIDIA este o companie americană multinațională specializată pe producerea de procesoare grafice pentru calculatoare personale, stații grafice și dispozitive electronice mobile. A fost fondată în 1993.
- ATI Technologies Inc. a fost o companie canadiană care a proiectat și a produs procesoare grafice, plăci video și chip-seturi pentru plăci de bază. În 2006 compania a fost achiziționată de compania americană AMD fiind redenumită în AMD Graphics Group, cu toate că brandul ATI a fost păstrat pentru acceleratoarele grafice. (Notă: datele au fost preluate de pe site-ul wikipedia)

          Plecând de la ideea că ‘nu banii aduc fericirea, ci numărul lor’, am intrat pe site-ul sponsorului, inclusiv forumul de gaming destinat pasionaţilor de IT şi am decis să fac o analiză comparativă a celor mai scumpe plăci video produse de AMD şi Nvidia (pe care le-am găsit pe site), respectiv Sapphire Radeon HD 7970 6144MB GDDR5 [Vapor-X Dual-X 6GB GHz Edition] şi EVGA GeForce GTX 780 3GB DDR5 [Hydro Copper].




Sapphire Radeon HD 7970 6144MB GDDR5 [Vapor-X Dual-X 6GB GHz Edition]
EVGA GeForce GTX 780 3GB DDR5 [Hydro Copper]



producător chipset
AMD
nVIDIA
seria
Radeon 7000
GeForce 700
model
7970
780
slot
PCI Express 16x 3.0
PCI Express 16x 3.0
procesor grafic
Tahiti XT
GK110
frecvenţă procesor
1000 MHz
980 MHz
frecvenţă procesor Boost / GPU boost
1050 MHz
1033 MHz
tehnologie de fabricaţie
28 nm
28 nm
procesoare stream
2048
2304
tipul memoriei
DDR5
DDR5
capacitate memoriei
6144 MB
3072 MB
frecevenţa memoriei
6000 MHz
6008 MHz
bus-ul memoriei
384 biţi
384 biţi
DVI
2
2
HDMI
1
1
DispayPort
2
1
răcire
activă
pasivă
garanţie (luni)
24
36



jocuri video incluse în preţ
Batman: Arkham origins™
pot fi aleses 3 jocuri gratuite din cele disponibile în colectia AMD Gaming Evolved



preţ
2403,25 RON
3537,08 RON

          Conform propriilor reclame plăcile video AMD Radeon™  sunt 'cea mai bună alegere astăzi, pe viitor şi întotdeauna!', iar plăcile nVIDIA îţo oferă 'putere, forţă şi viteză'.

Alegerea mea: nVIDIA. Pe laptop-ul pe care îl deţin/ folosesc l-am cumpărat cu placa video integrată (în el) NVIDIA® GeForce® GT 540M (CUDA™ 2GB) şi până acum n-au apărut probleme.

Notă: Poate că ar fi trebuit să menţionez câteva detalii despre ceea ce înseamnă o placă video, ce trebuie să ştii la achiţionare, prin ce se diferenţiază producătorii, dar am considerat că nu este nici locul şi nici momentul pentru aşa ceva. Sper că articolul se încadrează în cerinţele juriului aşa cum l-am gândit eu.

&&&

Dacă până acum am descris pozitiv relaţia dintre romantismul vieţii şi plăcile video, în continuare mă voi referi la aspectul negativ al acesteia: cum plăcile video care stau la baza performanţei computerului şi care ne ajută la accesarea jocurilor video ajung să ne distrugă propria viaţă şi relaţiile romantice sau nu cu cei din jurul nostru. Dacă ne achiziţionăm o placă video mai puţin performantă n-am fi atât de tentaţi să încercăm un joc de care în timp putem deveni dependenţi, nu-i aşa? Se vorbeşte de dependenţa de jocuri video atunci apar semne precum: persoana respectivă are un program anormal de odihnă, îşi întrerupe programul activităţilor obişnuite, simte nevoia de a te juca din ce în ce mai mult pentru obţinerea aceleiaşi plăceri (clasicul semn al dependenţelor), devine irascibilă dacă nu ‘joacă’, simte nevoia de ‘întoarcere la joc’, pierde simţul realităţii, cade în depresie şi renunţă treptat la viaţă atunci când nu joacă. (cazuri extreme, de nedorit)

Una dintre dependenţele apărute printre vedetele feminine de la Hollywood este şi cea de jocurile video. Fie că se folosesc de PC sau consolă, ele îşi cumpără cele mai noi jocuri video, vorba aceea ‘dacă n-au ei bani, atunci cine ...’

Jessica Alba – Wii


Jodie Foster – Guitar Hero



Kim Kardashian Call of Duty Black Ops II


Megan Fox – Mortal Kombat


Mila Kinis – Call of duty


Studiu de caz: Dependenţa de jocuri online în Coreea de Sud
            - cea mai înverşunată cultură a jocurilor din întreaga lume -

Datorită faptului că mai mult din 30 % din populaţia sud-coreeană este înregistrată ca jucătoare online, guvernul a creat o linie telefonică specială şi a deschis spitale/ clinici psihiatrice care tratează dependenţa de jocurile video; obesesia pentru jocurile video a condus chiar la moartea jucătorilor. Se vorbeşte de ‘sindromul clasei economice’ care se referă la apariţia de rupturi în circulaţia sângelui ce datorează poziţiei nemişcate pe scaun în timp îndelungat (aluzie la statul în scaunele mici ale avionului în zborurile pe distanţe lungi).
Cu toate acestea, în Coreea de Sud este încurajată cultura jocurilor. Astfel, în 2006 s-a inaugurat ‘olimpiada jocurilor’ – World Cyber Games (sponsorizată de Samsung Electronics şi Microsoft) – ce atrage jucători din 67 de ţări. Jucătorii profesionişti sud-coreeni care  ‘activează’în competiţii naţionale şi internaţionale pot câştiga peste 100 000 $.