joi, 2 august 2012

150 de exercitii de dictie in limba romana

150 de exercitii de dictie in limba romana


Fiecare dintre noi transmitem verbal mesaje, atat in plan personal, cat si in activitatea profesionala. Pentru ca aceste mesaje sa fie intelese cat mai bine de catre ceilalti trebuie sa dispunem de o dictie corecta si ferma, doar asa putem convinge auditoriul. Putem fi remarcati si apreciati cu usurinta de catre ceilalti daca avem o dictie, o atitudine, o vestimentatie perfecta.
Pentru a avea o pronuntie clara si cursiva trebuie stiut ca abilitatea de comunicare implica sa stii nu doar ce sa spui, ci mai ales cum sa spui. Ea denota o personalitate puternica, echilibrata ce impune respect si convinge ca este vorba de un profesionist. Pe langa o respiratie eficienta, limbajul verbal implica elemente de limbaj para-verval: nuante de tonalitate (autoritara sau nu), volum, ritm verbal moderat, pronuntie clara/ dictie.
A vorbi literar sau a avea dictie implica cunoasterea foneticii si a gramaticii limbii romane (sau a oricarei alte limbi), cititul cu voce tare, in unele cazuri la apelarea la un profesionist care sa ajute cu exercitii pentru imbunatatirea respiraţiei, claritatea vorbirii, siguranţa rostirii. Pe langa acestea, rostirea frazelor cu inteles, coerenta ideilor, cursivitatea, expresivitatea ar trebui sa fie 'armele' indispensabile fiecarui actor/ cantaret, prezentator de radio sau la TV, fiecarei persoane active in viata politica, fiecarei persoane chemate la un interviu la angajare etc.

Pentru a putea transmite sentimente catre auditori sau privitori, un actor trebuie sa detina o dictie buna, o mimica potrivita, dar fara a se concentra pe ele, caci astfel atentia asupra gesturilor si staruinta de a transmite ceva anume nu face decat sa-l arate 'fals'. In rolul pe care il are de interpretat actorul trebuie sa fie constient - mai intai el -  de ceea ce vrea sa exprime, apoi trebuie sa-i lase pe ceilalti sa 'vada' asta, sa descopere sentimentele transmise. Trebuie sa arate celolalti ca ii considera inteligenti si sa le lase imaginatia sa 'zburde' astfel incat sa prinda esentialul. Si totusi, sunt mari actori care au lipsuri la capitolelele dictie si impostatie. Sunt calitati care se studiaza/ invata greu si care trebuie intretinute pe tot parcursul vietii.           
DICTIA este cartea de vizita pentru un actor.  

            Pentru a avea o dictie corecta si pentru imbunatatirea ei va recomandam cele 165 de exercitii de dictie de mai jos, specifice tehnicilor actoricesti. Ele pot tranforma modul de a vorbi şi a comunica. Sunt folosite foarte mult si in afaceri (in vanzari, Relatii cu publicul). Pentru rezultate bune se pot combina cu exercitii de respiratie si vocalizee, exercitii de incalzire a vocii, tehnici de stapanirea emotiilor si de captarea atentiei publicului. 
Exersandu-le poti deveni un maestru in arta de a vobi in public.

Nota: cele 150 de exercitii de dictie cuprind texte logice sau fara logica, in final ceea ce este important ramanad pronuntia lor cat mai corecta

Indicatii:
-          prima data exercitiul trebuie bine inteles si apoi repetat de mai multe ori, din ce in ce mai repede, clar si corect, si mai tare ca volum
-          fiecare exercitiu se repeta pana este realizat corect
-          exercitiile se fac zilnic, dupa o saptamana se face pauza, pentru ca pot aparea dureri de maxilar sau vocea poate disparea pentru un timp
-          dupa cateva saptamani de practica se observa imbunatatirea dictiei
-          unii recomanda folosirea unui creion intre dinti, insa eu n-o fac din considerente de igiena

150 de Exercitii de Dictie