Zeul din bucătărie şi butonul MAGIC
Acest articol reprezintă tema pentru a şaisprezecea
probă a concursului SuperBlog 2013.
Introducere:
Vă aduceţi aminte de mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor după ce a fost frământat ore în şir de bunica? Dar de sarmalele coapte parcă o veşnicie pentru a căpăta acel gust savuros? Sau de friptura sfârâind la cuptor, servită apoi cu murături asortate? Un deliciu!
Vă aduceţi aminte de mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor după ce a fost frământat ore în şir de bunica? Dar de sarmalele coapte parcă o veşnicie pentru a căpăta acel gust savuros? Sau de friptura sfârâind la cuptor, servită apoi cu murături asortate? Un deliciu!
Dar oare câţi dintre noi mai păstrează
aceste tradiţiii culinare? Ar fi trebuit să fim foarte mulţi, mai ales că, astăzi,
tehnologia a ajuns la un nivel la care parcă totul poate fi gătit cu efort
minim!
De exemplu, în cazul cuptoarelor: putem
programa un cuptor să pornească înainte să ajungem noi acasă, putem programa un
cuptor să se spele singur, îl putem programa să se oprească la o anumită oră.
Vrem să facem din acesta rotisor sau grătar? Nicio problemă! Prin apăsarea a 2
butoane, totul se rezolvă!
Enunţul
probei:
Scrie într-un articol pe blog care dintre reţetele tradiţionale îţi plac cel mai mult şi pe care dintre acestea le găteşti sau ţi-ar placea să le găteşti. Ce produse electrocasnice de la Hotpoint Ariston crezi că te vor ajuta în bucătărie?
Scrie într-un articol pe blog care dintre reţetele tradiţionale îţi plac cel mai mult şi pe care dintre acestea le găteşti sau ţi-ar placea să le găteşti. Ce produse electrocasnice de la Hotpoint Ariston crezi că te vor ajuta în bucătărie?
Includeţi una dintre pozele cu produsul
ales Hotpoint Ariston, precum şi sigla acestui producător.
&&&
Motto:
There
is no value in the economic success of any industrial initiative if it is not
also accompanied by commitment to social progress. (Aristide Merloni,
1967)
Cele mai vechi amintiri pe care le are
fiinţa umană sunt cele păstrate din copilărie. Este perioada când spiritul de
aventură ne face să descoperim - în mod gradual - lumea din jurul nostru:
familia, obiectele care ne oferă confort sau care ne sunt interzise, iar în
momentul în care ne putem deplasa singuri începem să explorăm ceea ce nu îndrăznisem
până atunci. Prima dată când am mers singură am făcut-o neînsoţită de nimeni,
dinspre sufragerie către bucătărie unde tatăl meu repara chiuveta. Sunt sigură
ca şi altor copii li s-a întâmplat la fel, ca prima lor ‘călătorie’să fie la
bucătărie. Această încăpere este mai mult decât locul unde se găteşte şi se mănâncă;
ea devine treptat un loc de creat şi depănat amintiri. Fiecare familie îşi are
propriile sale tradiţii culinare. Se găteşte dupa reţete moştenite din familie,
citite din cărţile marilor maeştri, inspirate de la vecine sau (re)inventate de
noi înşine. Fiecare are stilul propriu de a găti: la început – imitaţional (din
cărţi sau după mama), apoi intervine experienţa (la ochi), dar - de cele mai
multe ori - se găteşte după ce ai în frigider/ cămară.
Sunt de principiu că poţi afirma despre
ceva ce îţi place abia atunci când nu îl mai ai (pentru o perioadă mai scurtă
sau mai lungă). Aşadar, trăind numai în România şi mâncând numai româneşte, voi
putea spune că o anume mâncare tradiţională românească îmi place cel mai mult
doar atunci când mă voi afla într-un alt colţ al lumii şi îi vor duce dorul
celei româneşti.
Experienţele trăite în copilărie sunt
unice, pentru că acea perioadă ne este dat să o trăim doar o singură dată. Deoarece
suntem fiinţe unice, pentru fiecare dintre noi ‘gustul copilăriei’ este
diferit, unic în felul său. Eu mi-am petrecut copilăria atât în mediul urban, cât
şi în cel rural (la bunici), astfel că – mică fiind – am văzut, gustat, mirosit
mâncarea făcută din ceea ce producea pământul din jurul casei şi animalele din
ogradă. Pentru mine, copilaria a avut/ are
‘gustul’ naturii.
Şi acum, la maturitate, încerc să păstrez
acelaşi gust al mâncării. Nu pot să afirm că la ţară bunica gătea mai bine/ mai
gustos pe plita de lemne, iar acum un cuptor electric aduce modificări majore.
Poate că atunci se gătea mai sănătos decât în zilele noastre, în schimb acum
există mai multe posibilităţi de a găti, datorită existenţei pe piaţă a mai
multor alimente, inventarea de aparatură tehnologizată special creată pentru
bucătărie, etc.
Este adevărat că gustul mâncării nu este
dat de aparatura folosită, ci de cel/ cea care o prepară. Sunt unii dintre noi
pentru care copilaria n-a avut un ‘gust’ dulce, aşa încât pentru ca aceste
amintiri să dispară, ele trebuie înlocuite cu unele noi. Viitorul este întotdeauna
mai luminos decât trecutul, cu alte cuvinte să trăim în prezent ce n-am avut
parte în trecut.
Cel
mai îmbietor gust este ... gustul prezentului!
Dacă în trecut (copilărie) ne-au gatit/
hrănit părintii şi bunicii, în prezent bucătăria are alt utilizator: persoana
iubită (partenera/partenerul de viaţă, soţul/ soţia).
Societatea s-a schimbat mult de când au
apărut 'războiul sexelor' şi emanciparea femeilor. Fiecare a preluat din atribuţţiile
celuilalt ce a vrut sau a considerat că i se potriveşte, aşa încât, în zilele
noastre, gătitul nu mai este atributul femeii, ci şi al bărbatului.
De
abia acum am ajuns la raspunsul propus de mine pentru aceasta probă: depre
rolul bărbatului modern în bucătărie.
Cu siguranţă bărbatul care consideră că rolul
femeii este în bucătărie nu ştie ce să facă cu ea în dormitor, ar gândi o
feministă. Poate că are dreptate. Femeia modenă a ieşit din ‘mediul restrâns
bucătăriei’ şi a ajuns în mediul competiţional al afacerilor; cu alte cuvinte,
cel care aduce (mai mulţi) bani în familie nu mai este bărbatul, ci femeia.
Este momentul în care bărbaţii au început
procesul de ‘efeminizare socială’. Unii au trecut prin acest proces siliţi de împrejurări
obiective, dar alţii au lăsat/ permis ca ‘femeia’din ei să iasă la suprafaţă -
din proprie initiaţivă: metrosexualii.
De-a lungul timpului identitatea
masculină a suferit diferite mutaţii, de la metrosexual, retrosexual,
tehnosexual, übersexual, ecosexual, contrasexual, neosexual.
Un studiu realizat în 2012 a relevat că
pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 ani neosexualul reprezintă ‘noua formulă a virilităţii’:
o combinaţie între masculinitatea lui James Bond, look-ul lui Hugh Jackman,
umorul lui Jim Carrey şi tinereţea lui Zac Efron. Ele resping nu
doar metrosexualii, ci şi bărbaţii care au un ritm de viaţă nebun, sunt
dependenţi de tehnica electronică şi lipsiţi de originalitate.
Termenul de metrosexualitate, apărut în anii 1990-2000, se referă la o ‘subcultură a bărbaților de orice orientare sexuală care au un simț estetic puternic și sunt preocupați de aparența lor, mai ales în domeniul modei’. (citat wikipedia)
Termenul de metrosexualitate, apărut în anii 1990-2000, se referă la o ‘subcultură a bărbaților de orice orientare sexuală care au un simț estetic puternic și sunt preocupați de aparența lor, mai ales în domeniul modei’. (citat wikipedia)
O variantă îmbunătăţită a acestui termen
este GASTROSEXUAL-ul . Acesta
reprezintă o nouă generaţie de bărbaţi care privesc gătitul mai mult o pasiune
decât ca pe o corvoadă domestică şi care se bazează pe abilităţile lor din arta
gastronomică pentru a seduce femeile.
Dacă acum 100 de ani un bărbat care
dorea să seducă o femeie era văzut într-o librarie/ bibliotecă, la secţiunea de
poezie, locul preferat al gastrosexualului este magazinul care vinde aparatură şi
ustensile de bucătărie.
Este la curent cu toate noutăţile, căutând mereu
ofertele cele mai bune de achiziţionare.
Raionul lui preferat este cel de produse incorporabile, iar pentru a
face performanţă, îşi spune că trebuie să-şi cumpere unul dintre cele mai bune
cuptoare incorporabile. Regele
bucătăriei este cuptorul, nu-i aşa, mai ales pentru
că el readuce la viaţă căldura tradiţiei. Cel mai potrivit cuptor care se
potriveste necesităţilor unui astfel de bărbat este cel produs de Hotpoint
Ariston ‘FK
1041L P.20 X/HA S’. Este modern, inovator şi foarte uşor
de folosit, ajută la economisirea resurselor și protejarea mediului.
Mâncarea nu
este sexuală, este senzuală, mai ales când este preparată de un barbat care te
atrage. Iată câteva exemple de actori americani şi sud-coreeni care sunt şi mai
sexy când poartă/ folosesc un sorţ de bucătărie.
Charlie Sheen,
Gerard Butler, Keanu Reeves
Jan Geun Suk, Lee
Min Ho, Rain
Şi cel mai
puternic bărbat al planetei foloseşte sorţul de bucătărie ...
În
concluzie: Dragostea adevarată nu se bazează pe
romantism, cină servită la lumina lumânărilor şi plimbări pe malul mării. În
realitate se bazează pe respect, compromis, grija pentru celălalt şi încredere.