miercuri, 27 noiembrie 2013

Frumuseţea vine din noi



Frumuseţea vine din noi

Acest articol reprezintă tema pentru a 26-a probă a concursului SuperBlog 2013.

Proba 26. Un cadou cu semnificaţie
Introducere: Echipa din spatele LuxuryGifts.ro are o experienţă de peste 20 ani în comerţul cu acele cadouri de suflet care păstrează amintirile vii şi reînvie emoţia de fiecare dată când sunt privite. În tot acest timp, ne-am imaginat şi am căutat cadouri deosebite din toate categoriile de preţ astfel încat să satisfacem un număr cât mai mare de destinatari. Obiectivul nostru este să ne cunoaştem clienţii şi să le putem oferi cadoul potrivit care să reflecte întocmai sentimentele persoanei ce-l oferă şi preferinţele persoanei care îl primeşte. Selecţia produselor pe care le oferim clienţilor noştri reflectă căutarea permanentă a noului şi atenţia maximă acordată calităţii produselor şi detaliilor de fabricaţie.

Enunțul probei:
Colectia „Citate motivaţionale cu cristale Swarovski” cuprinde diferite figurine, decorate cu cristale Swarovski, ce însoţesc citate celebre inscripţionate pe o cărticică la baza lor. Printre temele abordate sunt optimismul, curajul, înţelepciunea, dragostea, iar autorii citatelor sunt scriitori sau persoane celebre: Goethe, Eleanor Roosevelt, Sofocle, Napoleon Hill etc.
Alegeţi din albumul nostru de pe pagina de Facebook unul dintre citate şi scrieti un articol despre o situaţie (reală sau ipotetică) în care aţi oferi cadou figurină cu citatul respectiv. Descrieţi relaţia dintre voi şi persoana căreia i-aţi oferi cadoul şi contextul în care citatul respectiv ar fi potrivit.

&&&

Motto: Frumuseţea va salva lumea. (Feodor Mihailovici Dostoievski)

Poetul latin Horaţiu considera că sunt 3 lucruri ce arată caracterul unui om: cărţile, prietenii şi cadourile.
Când vine luna decembrie ne gândim întotdeauna la persoanele dragi care ne-au influenţat viaţa în sens pozitiv, armonios, ne-au ajutat când ne-a fost mai greu, fie în anul care a trecut, fie într-un moment din trecut. Afecţiunea şi recunoştinţa noastră pentru ele se poate demonstra printr-un cadou deosebit oferit din inimă.

În zilele noastre a face cuiva un cadou a devenit o activitate foarte simplă: cumpărăturile on-line; mai dificilă este alegerea cadoului. Pentru că am vrut să dăruiesc obiecte deosebite pentru persoane deosebite, am ales să cumpăr de pe site-ul LuzuryGifts.ro. Am petrecut câteva minute privind la colecţia 'Citate motivaţionale cu cristale Swarovski', iar ceea ce mi-a atras atenţia a fost figurina-floare însoţită de un citat de Goethe. În acel moment mi-a venit în minte chipul scumpei mele învăţătoare. Cine – în-afară de ea – poate da un sens mai adevărat acestor cuvinte? 
          De-aş putea oferi acestă figurină tuturor învăţătoarelor din lume ... după cei din mediul familial, ele sunt primele care ne învaţă despre frumos. Pentru ea, a doua mea mamă, era mult mai important faptul că ştiam ce scriu, decât să scriu să desenez litere caligrafic; pentru ea, ceea ce forma și dezvolta un om, nu era conținutul educației, ci relația de încredere, respectul reciproc, afecțiunea și grija sinceră pentru binele celui ce i se dăduse în grijă. Ei, care ne iubea pe toţi la fel, fie când greşeam sau răspundeam corect, vreau să-i arăt că lucrurile frumoase create sau arătate de ea atunci au devenit acum mai mult decât amintiri frumoase, sunt exemple pozitive de viaţă. Ea m-a învăţat că gustul pentru frumos trebuie stârnit, râvnit, menţinut din copilărie. A văzut cineva un copil urât? Nu. Toţi copii sunt frumoşi, pentru că frumuseţea lor vine din interior.
 
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=623538851037775&set=a.623536801037980.1073741828.125276034197395&type=3&src=https%3A%2F%2Ffbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net%2Fhphotos-ak-frc3%2F1463314_623538851037775_826871635_n.jpg&size=300%2C300

Dacă vrei să creşti valoarea unui cadou află povestea din spatele producerii lui sau crează tu una. Pentru asta, am vrut să ştiu câteva ceva despre citatul scriitorului german Johann Wolfgang von Goethe:

Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi,
sa auzi sau sa citesti ceva frumos.
Această frază este o adaptare a textului din limba engleză: Every day we should hear at least one little song, read one good poem, see one exquisite picture, and, if possible, speak a few sensible words.

Se regăseşte în bildungsroman-ul 'Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister' ("Wilhelm Meisters Lehrjahre") publicat în anul 1795. Este un roman de formare în care eroul porneşte într-o călătorie pentru a căpăta deprinderile necesare vieţii, depăşind diverse obstacole care îi apar în cale. Deşi eroul îşi neagă originile sale burgheze, el eroul aspiră spre un ideal de cultură aristocratică (cultura corpului şi a minţii, deopotrivă). Lucrarea se consideră a fii printre cele ‘1001 books you must read before you die’.


Eu aş completa acest citat. Să facem ceva frumos, adică o faptă bună, în fiecare zi, pe care s-o dăm uitării a doua zi. William Shakespeare spunea că ‘lucrurile nu sunt bune sau rele în sine. Gândirea noastră le face să fie astfel’, aşadar suntem / devenim frumoşi doar dacă ne ocupăm timpul cu ... frumosul.

De fapt această figurină n-aş da-o învăţătoarelor s-o ducă acasă, ci s-o aşeze într-un loc la vedere pentru a-l citi/ memora/ pune în aplicare fiecare copil din clasa ei. Mi-ar plăcea să cred că atunci când scriitorul şi filosoful indian Rabindranath Tagore a scris ‘Omul își poate lua cunoștințele numai de la un om. Așa, bazinul se umple cu apă, focul se aprinde cu foc, iar sufletul se modelează datorită sufletului altui om.’ a avut-o în vedere pe propria sa învăţătoare.

În continuare, permiteţi-mi să vă ofer propriul exemplu de zi în care citesc, privesc, ascult, rostesc ... frumos.

Dacă tot l-am menţionat pe Goethe, acesta a oferit 7 sfaturi de care trebuie să ţinem cont în viaţă. Vă recomand să le citiţi cu atenţie.

1.     Fiecare are în mâinile sale propria fericire, precum artistul are materia brută, căreia vrea să îi dea o formă. Dar cu această artă se întâmplă ceea ce se întâmplă cu toate: nu ne-a fost dată decât aptitudinea pentru ea; ne rămâne să învățăm meșteșugul și să-l exercităm cu grijă.
2.     Să nu te compromiți, să nu faci pentru alții nici prea mult, nici prea puțin, să nu pari mișcat de nimic, să nu te emoționezi de nimic, să nu te grăbești niciodată, să știi să te stăpânești în orice clipă și astfel să menții un echilibru exterior, oricâtă furtună ar fi în sufletul tău. Omul nobil poate în unele momente să nu se supravegheze; cel distins niciodată.
3.     Omul distins, cu toată izolarea sa, trebuie să pară mereu legat de ceilalți, în nicio împrejurare să nu fie țeapăn, ci pretutindeni în largul său; totdeauna să apară în frunte, dar niciodată să nu se impună el ca atare.
4.     Neprețuita fericire a libertății nu constă în a face tot ce dorești și tot ce-ți oferă împrejurările, ci în putința de face, pe drumul cel drept, fără piedici și opreliști, ceea ce socoți că e drept și că se cuvine.
5.     Oamenii cred că organele cu care gustăm arta se formează de la sine ca limba și palatul gurii, că opera de artă poate fi judecată cum judeci mâncarea. Ei nu înțeleg că e nevoie de o cultură cu totul deosebită pentru a te ridica la adevărata desfătare artistică.
6.     Omul de rând e mulțumit dacă vede că se petrece ceva pe scenă, omul cultivat vrea să fie emoționat, iar cel cu adevărat instruit e satisfăcut numai dacă are la ce reflecta.
7.     Când nu putem vindeca suntem datori să alinăm.

Dacă Dumnezeu e frumos ‘şi a făcut pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.’ (Geneza, cap. 1, versetul 27), atunci ce este cel mai frumos de privit? Eu însămi. Nu mă minunez cât de frumoasă sunt, ci de cât de minunată făptură sunt.



J. Cole – You are perfect exactly as you are with all your flaws and problems. There's no need to change anything, all you need to change is the thought that aren't good enough.

I AM STRONG
Because I Know my weaknesses
I AM BEAUTIFUL
Because I am aware of my flaws
I AM FEARLESS
Because I learnt to recognise illusion from real
I AM WISE
Because I learnt from my mistakes
I AM A LOVER
Because I have felt hate
... and ...
I CAN LAUGH
Because I have known sadness.

Pentru clipele când nu mă simt atât de frumoasă pe cât am fost creată, aleg să privesc altceva ce-mi pare mult mai frumos decât mine.




Ascult foarte multă muzică (genuri, limbi străine) pentru că ea este unul din motivele pentu care viaţa e frumoasă. Pentru ca frumuseţea interioară să se vadă şi la exterior, nimic nu e mai indicat decât să ascultăm o muzică terapeutică, de relaxare, de ex. acordurile lui Gheorghe Iovu.

Vreau să rostesc cuvintele de amor:

Laudă-mă … aş putea să nu te cred. Critică-mă … aş putea să nu te plac. Ignoră-mă … aş putea să nu te iert. Încurajează-mă … aş putea să nu te uit niciodată. Iubeşte-mă şi voi fi obligată să te iubesc. (William Arthur Ward)