duminică, 24 noiembrie 2013

Visează! Desenează! Câştigă!



Visează! Desenează! Câştigă!

Acest articol reprezintă tema pentru a 24-a probă a concursului SuperBlog 2013.


Proba 24. Dream Car Art Contest
Introducere: Pablo Picasso zicea 'Mi-au trebuit 4 ani să învăț să desenez ca Rafael și o viață întreagă ca să învăț să desenez ca un copil'.
Toyota organizează an de an o competiţie artistică, dedicată copiilor talentaţi din toată lumea: Dream Car Art Contest.
În iunie 2013, în Japonia, a avut loc jurizarea lucrărilor înscrise în etapa internațională a celei de-a 7-a ediții a concursului Dream Car Art Contest. Peste 600000 de lucrări din peste 70 de țări particiante au fost înscrise în concurs, iar Toyota România a fost marea câștigatoare a acestei ediții, cu 4 lucrări în marea finală. Este al 3-lea an consecutiv când Toyota România participă la această competiție organizată de către Toyota Motor Corporation și ajunge în finală. Premiul pentru câştigatori constă într-o vizită în Japonia, toate costurile fiind suportate de către Toyota Motor Corporation.
Înscrierile lucrărilor în editia 2014 a competiţiei Dream Car Art Contest tocmai au început. Detalii, aici: http://www.toyota.ro/masinavisurilor.tmex

Enunțul probei:

Imaginaţi-vă că Toyota România vă desemnează ambasadori ai competiţiei Dream Car Art Contest. Cum aţi promova-o în rândul copiilor talentaţi din zona voastră pentru a-i stimula să-şi exprime talentul printr-un desen şi, înscriindu-l în concurs, să aibă şansa de a câştiga o vizită în Japonia, alături de alţi copii din lumea întreagă, şi multe alte premii?

&&&

Motto: O maşină frumoasă încântă ochiul, dar o maşină frumoasă în slujba utilităţii şi confortului încântă sufletul şi sporeşte plăcerea condusului.
Se spune că dacă vrei să ştii adevărul, întreabă un copil. Oricine a fost vreodată în jurul lor ştie cât de adâncă poate fi sinceritatea lor, până la a-i face de ruşine pe părinţii lor. Când îi auzi cum povestesc, e uşor să desparţi adevărul de fantezie, în ciuda faptul că, de obicei, este distractiv. Să nu uităm niciodată că proiectele cele mai de succes provin din fanteziile din copilărie, care iau formă adevărată la maturitate.

&&&

          Sper că şi ceilalţi participanţi rămaşi în competiţia SuperBlog 2013 ar dori să mulţumească - ca şi mine - sponsorului Toyota pentru că ne consideră ambasadori onorifici ai competiţiei Dream Car Art Contest. Dacă ar mai fi existat câteva probe sponsorizate de Toyota, aş fi ştiut atât de multe detalii despre companie, încât aş fi putut face faţă provocărilor la care este ‘supus’ un ambasador adevărat, precum: 
 
          prezentatoarea TVR Irina Păcurariu (2013)


actriţa sud-coreeană Ku Hye Sun (2010) 


          actorul indian Shahrukh Khan (2013)  
           


Am o mică observaţie referitoare la enunţul acestei probe: referirea la ‘copii talentaţi’ dă impresia unei discriminări. Părinte fiind, nu poţi să-ţi îndemni copilul să participe la acest concurs decât dacă e ‘talentat’ ?! Poate că este o formulare românească de marketing, pentru că în limba engleză apare ca ‘a child who loves drawing and has a big imagination; the country’s brightest and most talented young artist’.  

&&&

Pentru promovarea acestui concurs, mi se pare interesantă iniţierea unei Zile a porţilor deschise, nu numai pentru adulţi, dar şi pentru copii: într-o perioadă anume a anului în toate cele 22 de reprezentanţe Toyota din ţară, dar şi în alte oraşe. Pe lângă prezenţa unui ambasador/ promotor, ar fi binevenită prezenţa unui finalist care a ajuns în Japonia pentru a putea răspunde întrebărilor puse de copii interesaţi, prezenţi la eveniment. El însuşi ar putea fi desemnat în viitor ambasador al competiţiei Dream Car Art Contest.
Din punct de vedere organizatoric, lansarea unui astfel de eveniment presupune următoarele etape: conceperea, pregătirea şi lansarea invitaţiilor, derularea, încheierea manifestării şi prelungirea efectelor acesteia. Pornind de la cazul nostru, conceperea, pregătirea şi derularea ar diferi, sau nu, de la o reprezentanţă la alta, iar la încheiere tuturor copiilor li s-ar înmâna formulare de înscriere în concurs şi broşuri în care să se regăsească informaţii utile, concrete despre concurs.
A fi ales ambasador al unei cauze (filantropice, economice, culturale) nu este o întâmplare. Este aleasă o persoană recunoscută pentru capacităţile sale oratorice, capabilă să asigure prin sinceritate şi competenţă succesul ideilor pe care le promovează.

Pentru că am fost desemnată ambasadoare Toyota invitată la un eveniment – precum cel prezentat mai sus – este obligatoriu să rostesc un discurs, dar pentru că este doar un ‘exerciţiu de imaginaţie’, acest discurs motivaţional va fi prezentat sub formă scrisă. (Nu îndrăznesc să vă trimit o filmare cu mine rostindu-l.) Pentru că acest discurs se adresează în primul rând copiilor, am încercat să-l fac atractiv prin inserarea de fotografii şi videoclipuri. (de fapt va fi vorba de o prezentare multi-media) Notă: cu toate că nu este conceput prea bine, vă rog să ţineţi cont de faptul că este prima mea încercare. Este scurt, deoarece un copil se plictiseşte repede, iar informaţii efective despre concurs se regăsesc în broşură. 
  

DISCURS:

Permiteţi-mi să mă prezint. Mă numesc Lavinia ... Sunt onorată să fiu cu voi astăzi în calitate de ambasadoare Toyota. Mai exact, am venit să vorbesc despre un concurs ce vă încurajează să explimaţi prin desen maşina visurilor voastre.
Vouă vă place să desenaţi? ... Foarte bine. Sper că sunteţi copii ascultători şi folosiţi creioanele colorate, cariocile sau acuarele doar pe hârtie, şi nu pe alte suprafeţe precum copii din videoclipul următor.



Pentru cei care nu sunt pasionaţi de desen le recomand să asambleze alături de părinţii lor o maşină Toyota Camatte57s

Pentru toţi dintre voi Toyota a deschis în anul 1995 un site unde puteţi afla ce fel de companie este Toyota, cum se construiesc maşinile, despre cum protejează mediul şi despre relaţia de prietenie dintre ele şi om.          

Vă menţionam la începutul întâlnirii noastre un concurs. Ajuns în anul acesta la ediţia a 8-a, competiţia Dream Car Art Contest a fost creată pentru voi, copii între între 6 şi 15 ani, pentru a vă încuraja să vă exprimaţi creativitatea şi a vă ajuta să vă urmaţi visele. Ea invită copii din toate colţurile lumii să împărtăşească ideile lor prin desen despre cum îşi imaginează ei că va arăta maşina viitorului. Noi, cei de la Toyota, credem în cultivarea creativităţii viitoarei generaţii de mari inventatori, gânditori şi visători. Întotdeauna să ţineţi minte că fiecare idee genială s-a născut dintr-un vis.
Sunteţi curioşi să vedeţi desenele premiate anul acesta ale participanţilor din România? Nu e extraordinară performanţa României, ştiind că au ajuns în concurs peste 600000 de lucrări din peste 70 de ţări?

2011 - Adrian Emanuel Pristavu - mențiune specială

2012 - Ștefania Mihaela Călinescu - Medalia de AUR
2013 - Sorina Teodora Călinescu Toyota - Protector car (Medalia de AUR)
 Iasmina Maria Răceanu - Good Thoughts Maker Machine (Medalia de ARGINT)
 Ștefania Sandu - Toyota - Save the earth (Medalia de ARGINT)
 Ciprian Andrei Gherghinoiu - Toyota – a powerful car with timeview (Medalia de BRONZ)
Copii, visaţi la viitor, desenaţi cât mai mult şi puteţi câştiga o călătorie de neuitat în îndepărtata Japonie, însoţiţi de părinţii voştri. Părinţi, credeţi în visele copiilor voştri şi în progresul creat prin realizarea lor!
Sper că această experienţă vă va hrăni visele viitoare şi prin imaginaţia voastră veţi reuşi să faceţi lumea mai frumoasă!