joi, 14 noiembrie 2013

Călătorie spre perfecţiune


Călătorie spre perfecţiunea virtuală ...
în 20 de paşi reali

Acest articol reprezintă tema pentru a douăzecea probă a concursului SuperBlog 2013.

Proba 20. Călătorie virtuală prin Vila Alpin din Straja

Introducere: Va invităm la o călătorie virtuală prin Vila Alpin utilizând rubricile site-ului http://www.alpinstraja.ro. Povestiţi-ne cum a fost călătoria, dacă şi-a atins scopul şi ce detalii credeţi că ar mai fi necesare pentru o informare completă.

Enunțul probei:

·        Pentru cei care încă n-au fost la Vila Alpin: vă invităm să povestiţi cum începeţi călătoria virtuală. Care sunt primele rubrici vizitate, unde zăboviţi mai mult, care sunt informaţiile care vă conving să faceţi o rezervare pentru un sejur la Straja.
·        Pentru cei care ne-au fost deja oaspeţi: vă rugăm să ne descrieţi în ce măsură site-ul reflectă experienţa trăită la Vila Alpin.
·        Pentru toţi participanţii la această probă: ce îmbunătăţiri credeţi c-ar mai trebui aduse site-ului pentru ca oferta Vilei Alpin să fie mai atrăgătoare şi mai detaliată?

&&&

Sper că tema propusă de administratorii Vilei Alpin din Straja este mai mult decât atât; ea să repezinte o cerere reală de ajutor în privinţa site-ului ce reflectă afacerea lor (reală).
Acordarea răspunsului meu are la bază următoarele:
-         am lucrat câţiva ani în turism (diferite departamente într-un cunoscut hotel dintr-o staţiune de munte)
-         unul din planurile mele de viitor este înfiinţarea unei societăţi comerciale (alt domeniu decât cel turistic), iar pentru asta studiez problema d.p.d.v.d.r. juridic, comercial, esenţial din punctul meu de vedere fiind aspectul on-line    
-         mă ocup de blogul cu care particip la concursul SuperBlog de aproximativ un an şi jumătate, perioadă în care am învăţat câte ceva despre mediul on-line, cum se crează/ menţine un blog/ site, etc.
Deşi sunt o novice, consider că – în urma celor menţionate mai sus – sunt într-o atare situaţie ce îmi permite formularea de sugestii, idei, nu neapărat critici, pentru a îmbunătăţi site-ul respectiv.
Închei introducerea prin atragerea atenţiei asupra cerinţelor temei: eu am înţeles că se vor puncta ‘utilitatea, imaginaţia, originalitatea şi iniţiativa’, şi nu creativitatea.
Cele ce urmează sunt scrise cu toată sinceritatea, pentru că mi-aş dori ca unele din sugestiile mele să aibă finalitate în plan real.

Recunosc că am auzit prima oară de zona Straja cu ocazia participării la acest concurs, aşa încât ceea ce voi scrie va fi doar urmarea unei călătorii virtuale. Acest fapt îmi crează o stare de obiectivitate potrivită pentru a formula un răspuns cât mai corect cu putinţă.
Poate că la prima temă propusă de Vila Straja nu am înţeles prea bine cerinţele, şi pentru că faptul că nu am avut destule informaţii despre sponsor. Acum m-am documentat mai bine şi am tras câteva concluzii: un site trebuie să reflecte corect activitatea descrisă. Dacă se aduc modificări în plan real, acestea trebuie să se reflecte şi în plan virtual. Am putea considera că site-ul unei firme este cartea sa de vizită; mai mult, se spune că prima impresie contează, nu-i aşa?

20 de lucruri pe care le-aş îmbunătăţi pe site-ul
Vilei Alpin din Straja

Încerc să formulez următoarele idei şi pentru cei care nu au (sau au puţine) informaţii despre ceea ce înseamnă un site. Voi face referire la generalităţi. Nu ştiu dacă sunt şi alte aspecte - ce ţin de IT - special create pentru turism.

1.     Când o firmă îşi crează un site corespunzător activităţii prestate trebuie să răspundă la întrebări de genul: dacă e necesar, dacă se poate ocupa singură de el (are anumite studii) sau e nevoie anjagarea cuiva specializat care să se ocupe de el. Nu ştiu dacă site-ul (şi menţinerea lui) este realizat de un profesionist sau nu. Sincer nu prea dă de înţeles că ar fi aşa (sau nu s-a decis ce să se facă cu el). Dacă cineva a creat un site, asta nu înseamnă că tot el continuă să lucreze şi în viitor. În cazul de faţă, mă întreb care a fost motivul iniţial pentru care s-a vrut asocierea între Vila Alpin şi SuperBlog. Este evident că a mai crescut în popularitate datorită articolelor special create pentru concurs SuperBlog. Pentru asta propun căutarea unui şablon (template) special creat pentru o pensiune/ hotel.
2.     despre găsirea site-ului pe Internet - Pe înţelesul tuturor, una din dorinţele unui ‘proprietar’ de site este aceea de a se situa pe prima pagină pe motoarele de căutare. Această operaţiune se numeşte în engleză SEO. S-ar putea ca acest site să aibă implementat SEO, este foarte important. Când este căutată pe internet, o firmă trebuie să apară prima, prin orice motor de căutare s-ar folosi.
3.     Nu ştiu dacă se obişnuişte ca un site-te din domeniul turismului să fie prezent în directoare, adică site-uri special create pentru a monitoriza traficul pe site-ul respectiv şi totul ce ţine de el. Site-ul de care vorbim acum apare menţionat pe internet doar cu adresa lui şi prin legături cu site-uri de turism/ rezervări. Astfel se dă de înţeles că la Vila Alpin vor ajunge doar ce care au mai fost. Ceva trebuie făcut pentru a atrage şi turiştii care nu au mai fost acolo.  
4.     Este bine că se regăseşte pe site-urile prin care se fac rezervări, însă e ceva ce nu îmi place. Pe unele dintre aceste site-uri, sunt date câteva informaţii despre Vilă care nu apar pe site-ul oficial. Care este adevărul? Ar fi mai indicat ca pe site-ul oficial să fie regăsite date actualizate, corecte, cât mai detaliate pentru a nu duce în eroare pe cineva care doreşte să efectueze un sejur la Straja
5.     Se dă impresia că locul în care este amplasată această unitate de cazare este căutat doar iarna. Cauţi pe google ‘ski Straja’, apar aprox. 127 000 de rezultate, cauţi ‘vila Alpin Straja’, apar aprox. 5600 de rezultate. Mă gândesc că trebuie pofitat de această situaţie, să se creeze o legătură între ele pentru a creşte numărul de rezultate pentru Vila Straja.
6.     Ar fi bine să se indice motive pentru care cineva poate vizita zona în toate anotimpurile. De exemplu,un cantonament la Straja poate avea loc doar vara sau iarna?

Site-ul în sine trebuie să ofere o experinţă unică, să-i permită vizitatorului să aleagă el unde vrea să intre/ ce să citească, să fie surprins în mod plăcut, să-l facă curios. Aici mă refer la:

7.     turul virtual ar trebuie plasat separat şi să se deschidă la cerere
8.     orice meniu care se deschide să conducă la o informaţie reală, concretă şi actualizată
9.     despre pagina de Facebook – dacă se consideră că este necesară, trebuie actualizată periodic, cu date inedite; informaţii utile despre zonă etc. Lipseşte de pe site o legătură directă (link) către contul de socializare de pe Facebook.  
10.            la fel, dacă se consideră oportun crearea unui blog: reactualizarea periodică a datelor. Dacă aceleaşi informaţii se regăsesc pe site şi Facebook, ce rost mai are un blog? Ar trebui să scrie despre alte lucruri şi/ sau din alte puncte de privire a subiectului.
11.            Mai degrabă mi s-ar părea interesant crearea unui cont pe YouTube, unde pot apărea filmări cu interiorul şi exteriorul Vilei Alpin, de la momente petrecute aici, din împrejurimi etc.
12.            Despre comentariile apărute/ lăsate pe site – nu-mi pare o idee bună. Poate că angajaţii la care se face referire nu m-ai lucrează aici, ce ne facem? Dacă se permite accesul la comentarii, ar trebui lăsat să zicem, doar pe Facebook, la care se poate da un răspuns. Nu mi-a plăcut postarea de comentarii referitoare la Vilă pe alte site-uri. Nu se poate împiedica asta, dar trebuie să se ţină cont că astfel de activitate poate ajuta sau poate dăuna.
13.             Pentru că accesul în această zonă este mai dificil propun şi menţionarea coordonatelor GSP pe lângă cele clasice. Amplasarea lor pe site să nu fie pe prima pagină, poate să apară la datele de contact.

Coordonate GPS:   45.361554, 23.238087
Localitatea: Straja
Distanţa fata de gară: 4.2 km
Distanţa fata de centrul oraşului: 4.49 km
Distanţa faţă de pârtia de ski : 4.3 km

14.            N-am informaţii despre cât ar costa o cameră web ampalsată în exterior, pentru a arăta în mod real cum este vremea la Straja. De ce nu, poate să fie o acţiune comună a celor din zonă. Dacă există aşa ceva, şi eu nu ştiu, mă iertaţi.

Pentru că nu am fost personal, nu ştiu dacă se regăsesc în realitate ... Dacă există, ar trebuie menţionate pe site, dacă nu există, poate vor fi în viitor.

15.            zone pentru nefumători: camere sau locuri la restaurant
16.            în ce limbi străine se poate comunica. În cazul afirmativ, ar trebui traduse anumite informaţii de pe site în limbile respective.
17.            dacă există facilităţi pentru persoane cu handicap
18.            dacă se plăteşte cu cardul sau nu

Pe site să fie mai în detaliu punctate:

19.            istoricul zonei
20.            traseele turistice (pedestre sau cu maşina); nu copiate de pe alte site-uri, poate informaţii mai puţin ştiute.

Cu speranţa că am putut fi de ajutor, închei cu o sugestie: lăsaţi-vă influenţaţi (în mod pozitiv) de către ceilalţi, respectiv site-urile lor, însă nu copiaţi, creaţi-vă un stil unic prin care sunteţi (re)cunoscuţi.