luni, 14 octombrie 2013

Când elefanţii zboară!



Când elefanţii zboară!

Acest articol reprezintă tema pentru a cincea probă a concursului SuperBlog 2013.

Proba 5. Când te gândeşti la Miez de Lapte, la ce te mai gândeşti?
Introducere: Suntem Fan Brânză. Întotdeauna am fost! Despre Miez de Lapte spunem că este cea mai inovatoare brânză lansată în România de 20 de ani încoace, iar consumatorii l-au votat 'Produsul anului 2013'. Cei mai multi îl mănâncă gol, dar copiii preferă 'branzica prinsa’n ac' (frigărui cu miez şi fructe) sau 'prăjitura cu miez' (adică miez cu puţină dulceaţă deasupra). Mămicile sunt încântate de cantitatea mare de calciu, iar pasionaţii de bucătărie au aperitive de invidiat în doar 10 minute … Mai mult decât atât, se zvoneşte că un fan din judeţul Cluj are o mândrie de grădină cu răsaduri crescute în paharele de Miez de Lapte.

Enunțul probei: Tu, când este vorba de Miez de Lapte, la ce te gândeşti? Preparat culinar, obiect decorativ, pitici jucăuşi, masă colorată, forme pentru castele de nisip…. Nu sunt limite aici. Vrem să aflăm de la tine ce iţi inspiră Miezul de lapte, unde te duce cu gândul şi ce poate fi mai puternic în această experienţă (poate fi reală, trăită deja sau doar imaginară).

&&&

Precizare: Când am ales să particip la acest concurs am făcut-o cu gândul ca cele 2 teme ale blogului: lumea cinematografică şi lumea coreeană. Pentru această probă am decis să nu le menţionez, ci să prezint o lecţie de management. Exemplu de caz: compania Delaco şi unul din produsele sale Miez de lapte

          Acest articol îl scriu ‘pe ne-mâncate’, în sensul că n-am gustat niciodată din aceste produse. Consider că asta îmi oferă un grad de obiectivitate potrivit pentru a putea scrie acest articol.
Am petrecut câteva zile cercetând acest fenomen numit ‘fan brânză. Nu e ceva rău în asta, fiecare dintre noi alege să fie/ devină fan la orice: persoană/ obiect/ idee. Dacă există ‘fan brânză’, de ce n-ar exista ‘Fan Club Brânză’?! E plăcut să vezi că însăşi compania este pasionată de brânză, pasiune continuată apoi de consumatori. 


 M-a uimit faptul că reţete cu Miez de lapte se regăsesc în număr mare pe internet. Fiecare site/ blog de nişă are postate cel puţin 1-2 reţete cu acest produs. 

Nu ştiam că ...
- cuvântul englez ‘cheese’provine din cel latin ‘caseus’ (brânză)
- cercetări arheologice au arătat că brânza a fost obţinută din lapte de vacă şi capră în Mesopotamia înainte de 6000-10000 î.e.n.
- în lume există mai mult de 400 de feluri de brânză şi poartă peste 2000 de nume
- brânza este una din cele mai concentrate surse de nutrienţi, incluzând calciu, proteine, fosfor şi vitaminele A, B12 şi D
- e nevoie de 10 livre de lapte pentru a rezulta 1 litru de brânză
- brânza a fost odată folosită ca monedă de schimb
- prima fabrică (comercială) producătoare de brânză a fost fondată la 3 februarie 1815 în Elveţia

&&&

          Pentru a răspunde la întrebarea ‘Când este vorba de Miez de Lapte, la ce te gândeşti?’ am vrut să ştiu istoricul firmei şi apoi acestui produs, trecutul, dar şi prezentul. Ca la orice afacere de succes, începutul din 1996 a fost unul modest, dar în timp a crescut precum Făt-Frumos din basmele pentru copii. Privită din exterior, conceperea – ca idee – a brand-ului Miez de lapte a avut loc în 2010 când a intrat în acţionariatul companiei unul din numele franceze cele mai recunoscute pe piaţa mondială a brânzeturilor, Bongrain SA. Astfel am înţeles de ce brânza calcică Miez de lapte lansată pe piaţă în aprilie 2012 a devenit ‘Produsul anului 2013’ la categoria brânzeturi. Nu e nimic extraordinar în asta.
Paşii sunt clari: plăteşti o taxă de 100 Euro + Tva, înscrii un produs (sau mai multe) inovator lansat în România în ultimele 18 luni; după încheierea procesului de înscriere un Comitet Etic format din profesioniţti din industrie este invitat să revizuiască produsele înscrise pentru a se asigura de corectitudinea înscrierilor în categorii şi de îndeplinirea criteriilor de inovare. Apoi 4000 de corespondenţi răspund online la un studiu privind produsele înscrise. După achitarea unei taxe de licenţă, câştigătorii primesc dreptul de a folosi logo-ul Produsul Anului, timp de 1 an, în comunicarea TV, presă, produs, online etc.  Această acţiune poate creşte vânzările cu până la 25 %, chiar şi procesul de distribuţie.
          Declararea Miezului de lapte ‘Produsul Anului 2013’ stă la baza următorilor factori: ambalajul triunghiular cu porţii individuale de 75g, cel mai mare conţinut de calciu pentru o brânză proaspătă, alături de textură şi gust (între mozzarella proaspătă şi urdă). 
          Am menţionat mai sus producătorul şi distribuitorul de produse lactate Bongrain, mai nou acţionar la Delaco. Mi s-a părut cam uşoară creşterea brandului românesc şi am căutat mai departe răspunsuri. Probabil că prin această legătură economică, firma românescă  a primit ajutor din punct de vedere financiar, logistic, de marketing etc. E doar părerea mea (o nelămurire): există un produs spaniol sub denumirea de Burgo de Arias [compania Mantequerías Arias, aflată şi ea sub ‘umbrela’ franceză Bongrain] care se aseamănă destul de mult cu cel de pe piaţa românească. De ce oare par la fel?!






         
Şi de abia acum am ajuns la explicaţia titlului acestui articol, respectiv la răspunsul meu la întrebarea din enunţ.
Nimic în această lume nu e întâmplător, nimic în/ pe acest blog nu este întâmplător, niciun titlu de articol pentru concursul SuperBlog nu este întâmplător. Am formulat titlul Când elefanţii zboară! în momentul în care am descoperit pe YouTube o reclamă la produsul spaniol menţionat mai devreme. 


 Am o bănuială că cel care a a avut ideea creării acestei reclame este (în realitate) părintele unui copil ca cel din reclamă. Ce părinte n-a trecut prin asta: să se folosească de o minciună nevinovată pentru a-şi îndemna copilul să mănânce.
Se tot vorbeşte de Fan brânză, dar nimeni nu spune cum ajungi Fan Brânză, cum faci un copil să ia o înghiţitură, apoi alta, şi alta, de brânză. Minţindu-l, evident. Dar dacă copilaşul spune că va mânca doar atunci când va vedea un elefant zburând la fereastră (ca în spotul publicitar menţionat mai sus), ce faci? Convingi un elefant ‘să zboare’. Nimic nu e imposibil în această lume, nu numai în cea a copiilor!

Precizare: Gândurile de sus nu formează o teorie a conspiraţiei. Nicidecum nu vreau să provoc o controversă. Iniţial răspunsul pentru această temă a fost altul, dar atât de mult a ajuns să mă obsedeze această reclamă cu elefantul zburător – mi-a adus aminte de copilărie, când şi eu a fost ‘minţită’ într-un mod asemănător – încât doar scriind despre ea puteam să scap de obsesie. În concluzie: Miezul de lapte mi-aduce aminte de copilărie.

La final am păstrat o surpriză video. Nu durează decât un minut, dar vă asigur că veţi fi impresionaţi. Deşi a fost realizată pentru o anume marcă de brânză (care nu apare menţionată în acest videoclip), consider că se poate aplica şi cazul Miezului de Lapte.


Viaţa e o călătorie pe care nu trebuie s-o faci singur



Viaţa e o călătorie pe care nu trebuie s-o faci singur

Acest articol reprezintă tema pentru a patra probă a concursului SuperBlog 2013.

Proba 4. Tentaţii (i)rezistibile
Introducere:  Comedie serioasă despre dependenţa de sex, filmul 'Thanks for sharing' - Tentaţii (i)rezistibile - prezintă povestea a 3 dependenţi de sex şi a celor apropiaţi lor. Cei trei, un consultant pe probleme de ecologie, cu spirit ascuțit de competiție, un tată de familie cu o carieră de succes, dar cu probleme în viața de zi cu zi, și un medic de urgențe care și-a pierdut complet controlul, se luptă cu dependența de sex și, prin oricâte încercări trec, întotdeauna sunt gata să se sprijine unul pe celălalt. Luați separat, fiecare e deștept, fermecător și … cu moralul la pământ, dar împreună ajung să realizeze că s-ar putea să aibă o șansă reală la fericire. În distribuție îi regăsim pe Mark Ruffalo, nominalizat la Oscar, pe Tim Robbins, câștigător de Oscar, dar și pe Gwyneth Paltrow, Josh Gad, Joely Richardson şi Patrick Fugit.


Enunțul probei: Pornind de la tema filmului Tentaţii (i)rezistibile, te invităm să ne scrii într-un articol cum crezi că se derulează viaţa de zi cu zi pentru cei care se confruntă cu o dependenţă, oricare ar fi aceasta. Ca să-ţi fie mai uşor să-ţi imaginezi, poţi să te laşi inspirat de experienţa personajelor din film sau chiar să te pui în pielea oricăruia dintre ele – fie dependent sau prieten ori rudă a unui dependent. Sau, dacă preferi, descrie-ne cu ce tentaţii (i)rezistibile te confrunţi tu însuţi/ însăţi.

&&&

Prolog: Nimic în această lume nu e întâmplător, nimic în/ pe acest blog nu este întâmplător, niciun titlu de articol pentru concursul SuperBlog nu este întâmplător. Am formulat titlul Viaţa e o călătorie pe care nu trebuie s-o faci singur pentru că mi-a plăcut cum s-a descris filmul în limba engleză. Astfel că traducerea titlului filmului în limba română mi s-a părut un pic cam nepotrivită. Deşi n-am reuşit să vizionez filmul, consider că tema acestuia e mai degrabă despre comuniune, împărtăşirea aceloraşi probleme între prieteni – ştiţi despre ce vorbesc, decât dependenţa de sex. Se dă impresia că numai despre asta este vorba în film. Zic şi eu – e cale lungă de la tentaţie la dependenţă.

Nu ştiam că ... dependenţa de sex se mai numeşte şi hipersexualitate şi nimfomanie.Consiliul Naţional pentru Dependenţa de Sex defineşte dependenţa de sex ca fiind ‘angajarea în comportamente sexuale persistente şi agravante, sustinuţe în ciuda efectului negativ asupra sinelui şi asupra celorlalţi.’ Dependenţa sexuală duce la pierderea oricărei noţiuni de iubire sau intimitate. În spatele ei se ascunde o stimă de sine scăzută a individului, vulnerabilitate, vinovaţie, ruşine, furie, invidie, frica de abandon şi singuratate. Poate ascunde şi un ataşament emoţional faţă de o figură autoritară, puternică; confundă dragostea cu atracţia fizică şi sexuală; denotă o dorinţă de a salva sau de a fi salvat sau o traumă puternică precum abuzul sexual în copilarie.


Recunosc că cel mai mult timp petrecut pentru vreo probă la acest concurs este pentru aceasta. Sincer, acesta este singurul articol care menţionează de atâtea ori cuvântul ‘sex’.
Am tot timpul în vedere cele 2 idei care stau la baza acestui blog: lumea cinematografică şi lumea coreeană. Am găsit, în final, o cale de mijoc prin care să le împac pe amândouă.

Fiind vorba despre un subiect controversat, a trebuit să fac o cercetare mai atentă asupra ceea ce înseamnă 'dependenţa', în general, şi apoi 'dependenţa de sex', în particular. Bine că limita minimă de vârstă pentru a participa la acest concurs este de 18 ani, pentru că altfel nu ştiu cum ar fi putut comenta un minor un film interzis sub 15 ani (conform clasificării producătorului). 

Discuţia trebuie pornită de la filmul american 'Thank for sharing', având în româneşte titlul de 'Tentaţii (i)rezistibile'. Filmul a avut premiera la 6 decembrie 2012 la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto şi a apoi a fost lansat în SUA la 20 septembrie 2013. Pe ecranele din România se poate viziona din 4 octombrie a.c. Dacă despre celelalte subiecte ale temelor anterioare ale concursului superBlog am putut scrie câte ceva din experienţa proprie, în acest caz a trebuit să mă bazez pe părerile/ mărturiile/ recenzile altora. Cu alte cuvinte, întrebarea care se pune nu este dacă l-am văzut, ci dacă aş vrea s-o fac. Răspunsul este: nu prea.  Ce nu mă convinge?

* combinaţia de actori este una de zile mari, însă nu spune prea multe despre film. Iată câteva citate care pot ajuta. 




 



* precum voi explica mai jos, tema 'dependenţei de sex' este destul de folosită în cinematografie. Spre exemplificare, am alcătuit o listă de filme pe care din (ne)fericire nu le-am urmărit, aşa încât poate fi vorba de o plasare greşită sau lipsă a unor pelicule.

Filme cu dependenţi de sex/ despre dependenţa de sex:


40 days and 40 nights [Cât rezişti fără sex] 2002, SUA, Marea Britanie & Franţa, regizor: Michael Lehmann
A dirty shame 2004 SUA, regizor şi scenarist: John Waters
Auto focus 2002 (ecranizarea romanului lui Robert Graymith, despre actorul Bob Crane), SUA, regizor: Paul Schrader

Belle de jour 1967 (ecranizare după Joseph Kessell), Franţa & Italia, regizor şi co-scenarist: Luis Buñuel
Black snake moan 2006, SUA, regizor şi scenarist: Craig Brewer
Blades of glory 2007, SUA, regizori: Josh Gordon & Will Speck Brownian movement 2010, Olanda, regizor şi scenarist: Nanouk Leoplod
Burn after reading 2008, SUA, Marea Britanie & Franţa, regizori şi scenarişti: Ethan Coen şi Joel Coen
Choke 2008 (ecranizarea după romanul lui Chuck Palahniuk), SUA, regizor şi scenarist: Calrk Gregg
Crash 1996 (ecranizare după J.G. Ballard ), Canada & SUA, regizor şi co-scenarist: David Cronenberg
Diary of a sex addict 2001, SUA, regizor: Joseph Brutsman
Don Jon 2013, SUA, regizor, scenarist şi actor: Joseph Gordon-Levitt
Entre las piernas (Between her legs) 1999 (ecranizarea după romanul lui Joaquín Oristrell), Spania & Franţa, regizor: Manuel Gómez Pereira
Group sex 2010, SUA, regizor şi co-scenarist: Lawrence Trilling
Holyywood and Vine 2008, SUA, regizor: Eric Minh Swenson
I am a sex addict 2005, SUA, regizor şi scenarist: Caveh Zahedi
Jack the dog 2001, SUA, regizor şi scenarist: Bobby Roth
L'homme qui aimait les femmes [The man who loved women] 1977, Franţa, regizor: François Truffaut
Love sick: Secrets of a sex addict 2008 (ecranizarea memoriilor lui Sue William Silverman), SUA, regizor: Grant Harvey
Nymphomaniac 2013, Danemarca, Germania, Franţa, Belgia & Marea Britanie, regizor şi scenarist: Lars von Trier
P.S. 2004 (ecranizarea după romanul lui Helen Schulman), SUA, regizor: Dylan Kidd
Petunia 2012, SUA, regizor şi scenarist: Ash Christian
Sex addict 2005, Marea Britanie, regizoare: Francine Shaw
Sex, lies and obsession 2001 (film TV - Lifetime Movie Network), SUA, regizor: Douglas Barr
Shame [Ruşinea] 2011, Marea Britanie, regizor şi co-scenarist: Steve McQueen
Silver Linings Playbook [Scenariu pentru happy-end] 2012 (ecranizare după Matthew Quick), SUA, regizor şi co-scenarist: David O. Russell
Too much sex 2000, Canada & SUA, regizor şi scenarist: Andrew Ainsworth

Mai am un singur lucru de spus despre noţiunea de 'dependenţă': nu consider acest loc (concurs & blog) potrivit pentru a discuta despre această boală. Orice dependenţă trebuie tratată cu seriozitate, de către un doctor specializat, într-un cadru organizat. Fiecare decide pentru el însuşi, nimic nu se întâmplă în viaţa noastră fără acordul nostru. Totul se reduce dacă vrei sau nu ... să fii un om normal, cu dependenţe sezoniere, în limita decenţei şi bunului simţ, fără excese ...  

&&&

Dependenţa de sex a ieşit de pe ecranul cinematografului/ televizorului şi a intrat în viaţa reală. Iată o listă (ordine alfabetică a numelor) cu vedete (actori/ actriţe) de la Hollywood care, fie au declarat ele însele că sunt dependente de sex, fie cei din jur au spus-o, dar nu s-a confirmat.

Actori: Bill Murray (neconfirmat), Billy Bob Thornton, Bob Crane, Charlie Sheen, Colin Farrel, David Arquette, David Duchovny, George Clooney (neconfirmat), Jack Nicholson, John Travolta (neconfirmat), Jude Law, Michael Douglas, Richard Burton, Rick Springfield, Rob Lowe, Russel Brand, Tom Sizemore, Tony Curtis (neconfirmat), Warren Beatty, Woody Harrelson

Actriţe: Amber Smith, Angelina Jolie (în trecut), Denise Welch, Joan Crawford, Lindsay Lohan

Până şi anumite personaje din serialul animat de comedie american ‘South Park’ (sezonul 14) suferă de această patimă. 



&&&

În sfârşit scriu şi despre mine şi despre ceea ce îmi place.

Scriind aceste rânduri mi-a venit în minte o asemănare dintre dependenţa de sex şi dependenţa de serialele coreene: pe de o parte, puţini recunosc că sunt dependenţi, pe de alta, cei din jurul lor nu-şi dau seama sau poate nu-i interesează aceste dependenţe. DA, sunt dependentă de serialele coreene, şi NU vreau să scap de ea.

Notă: Am tratat problema dependenţei de film – dacă dăunează sau nu sănătăţii în primul articol postat pe acest blog, aşa încât trec direct la dependenţa de filme coreene.

Să definim pe scurt serialul coreean: este o formă extrem de captivantă de serial de divertisment care utilizează răsturnări de situaţii pentru a capta publicul.

Semne că eşti dependent/ ă de serialele coreene (Kdrama)

Serialele coreene şi muzică pop coreeană merg împreună, pentru că, la urma urmei, amândouă fac parte din Hallyu (valul coreean). Pentru cei care nu ştiu, valul coreean este de neoprit, precum o infecţie corpul uman. Dar cum putem ştii că suntem dependenţi de serialele (dramele) coreene? Doar pentru că ai petrecut toată noaptea să afli dacă Băiatul A şi Fata B vor fi împreună? Sau dacă Familia A şi Familia B pot trece peste faptul că sunt rivali în afaceri – coincidenţă sau nu –, că se urăsc de moarte pentru că Preşedintele Companiei A a avut o legătură cândva cu soţia Preşedintelui Companieie B? Indiferent de caz, serialele coreene au devenit o mai mare forţă de neclintit decât muzica coreeană (K-Pop). Pentru unul, nicio mătuşă sau bunică n-ar înlocui idolii din muzică cu cei de film. Mai degrabă ar dezbate până la ultimul cuvânt situaţia dintre soacra autoritară şi nora de carieră. Sună familiar, nu-i aşa?
Urmează o listă de semne care conduc sau pot conduce la dependenţa de seriale şi filme coreene. Rămâne la altitudinea fiecăruia să decidă asupra gradului de dependenţă.

Urmează o listă [într-o ordine aleatoare] de semne care conduc sau pot conduce la dependenţa de seriale şi filme coreene. Rămâne la altitudinea fiecăruia să decidă asupra gradului de dependenţă.

-         Abia aştepţi să vină săptămâna viitoare, dar nu să ieşi cu prietenii, ci pentru că ai un maraton de vizionat serialele preferate.
-         Aproape pentru toată lumea, limba coreeană nu este limba maternă. Nici măcar a doua sau a treia. Şi totuşi ca fani suntem perseverenţi. Aşa că le urmărim CU subtitrare. Dar vine o zi când vrem să vedem serialul pe care-l îndrăgim, dar N-ARE subtitrare. O zi neagră ...
-         Câteodată, companiile care difuzează serialele se joacă cu 'noi' arătându-ne un preview, o previzualizare din viitorul serial. Pe scurt, te-a 'prins', ştiind că vrei să-l urmăreşti şi pe acesta. Să fie aşa?
-         După ce termini un serial, te simţi pierdut. Te întrebi: Ce fac acum? Nu îmi vine să cred că s-a terminat.
-         Ei bine, serialele coreene conţin dramă. Când ceva teribil, ce pune viaţa în pericol sau pur şi simplu ceva trist se întâmplă, muzica, scenariul, totul este conceput să te facă să suferi, dar şi să te distreze. Să spunem că cineva moare şi personajul principal acceptă situaţia ... începi să plângi alături de el.
-         Eşti captiv într-o lume 'magică' şi uiţi de tot ce te înconjoară.
-         Eşti familiarizat cu actorii coreeni, filmografia fiecăruia, zilele lor de naştere, culoarea favorită, felurile de mâncare preferate ...
-         Eşti neliniştit atunci când începe un nou serial despre care toată lumea vorbeşte şi pe care tu nu l-ai început de vizionat.
-         În final, după ce soacra 'înverşunată' se înduplecă, EL şi EA au un moment de iubire şi de fericire. O scenă simplă – un clişeu – sărutul de sfârşit. Cu toate aceasta, ne place, nu-i aşa?
-         Începi să înveţi limba coreeană de una/ unul singur.
-         Începi să repeţi cuvinte şi fraze luate din filme în viaţa reală şi să găteşti mâncare coreeană.
-         Începi să visezi la un bărbat coreean şi te vezi măritată cu el. (pentru fete)
-         Încerci să vizionezi serialul preferat oriunde (la locul de muncă, la şcoală, în baie, în bucătărie) şi cauţi o modalitate să-ţi instalezi dispozitivul când faci duş.
-         Îţi spui că vei urmări diseară numai 2 episoade, dar ajungi să vezi 10.
-         Lăsând la o parte pe cei care urmăresc serialele online, să spunem că eşti în categoria telespectatorilor fideli care aşteaptă săptămânal difuzarea serialului. Începe să se manifeste dependenţa, pentru că ştii că odată cu terminarea genericului de final, eşti terminat. Ai de aşteptat o săptămână expuizantă. 7 zile ....
-         Melodiile din serialele coreene sunt ceva aparte. Sunteţi de acord că sunt unele din cele mai frumoase melodii pe care le-aţi auzit vreodată?
-         Părinţii şi prietenii îţi atrag atenţia că ai nevoie de consiliere pentru a scăpa de această dependenţă, dar tu, indignat/ ă, le spui: 'Sunt bine! Pot renunţa dacă vreau!' (Dar, să fim serioşi, pe cine păcălim, nu prea putem.)
-         Să presupunem că ne este dor de un serial. Câteodată avem norocul să-l găsim online. Doar că există o problemă: nu mai este o diferenţă de o săptămână între episoade. Toate cele 50 de episoade pot fi vizionate odată. Într-adevăr, unele seriale coreene sunt lungi. Aşa să pornim la maratonul vizionării serialului!
-         Să presupunem să serialul preferat se difuzează lunea la ora 21.00. Nimic, absolut nimic, nu poate 'strica' apariţia pe ecran a actorului preferat şi a legăturii sale romantice cu o actriţă la fel de îndrăgită. Şi ce dacă ai picat o teză la şcoală sau şeful se comportă ca un ticălos? Atâta timp cât există lunea ora 21.00 şi ai televizorul aprins ... sau măcar până îţi dai seama că la acea oră este programat un meci de fotbal.
-         Suferi de insomnie pentru că ai un program de somn neregulat. Arăţi ca un zombi ...
-         Te simţi dărâmat dacă trec câteva zile fără să urmăreşti un episod.
-         Vizionarea de seriale este o pasiune, un hobby. Ca orice altă pasiune, sunt oameni care le împărtăşesc şi altora. Majoritatea n-o fac. Atunci când întâlneşti o astfel de persoană te simţi fericit să nu eşti singur. Cei din jurul tău fie urmăresc alt gen de seriale, fie nu sunt ‘dependenţi’ ca şi tine de serialele coreene.

Dacă tot am identificat factorii care ne transformă în dependenţi [de fapt o traducere din limba engleză de pe diferite site-uri], am găsit şi câteva sfaturi care pot ajuta la evitarea acestei obsesii ... cultural-educaţioanale.

Cum să încetezi vizionarea serialelor coreene (Kdrama) – Ghid de auto-ajutor pentru depăşirea dependenţei

1.     Recunoaşte că ai o problemă – Kdrama, nu te pot părăsi!
2.     Recunoaşte că o putere mai mare te poate ajuta – Dragi zei ai Kdrama, eliberaţi-mă de această patimă să-mi pot recupera viaţa!
3.     Cere ajutor de la supravieţuitorii dependenţei de Kdrama – Pare că întotdeauna ai controlul. Arată-mi calea.
4.     Îmbunătăţeşte-ţi relaţiille cu cei pe care i-ai rănit când erai deoendent. – Îmi pare rău că dependenţa de Kdrama m-a transformat într-un pustnic.
5.     Învaţă să-ţi trăieşti viaţa având o nouă regulă în relaţia cu Kdrama – Promit că voi urmări doar un episod în această seară.

Am lăsat pentru sfârşitul articolului o dedicaţie muzicală pentru cei care sunt în aceeaşi situaţie precum personajele principale din filmul 'Tentaţii (i)rezistibile': James Brown interpretând melodia 'Sexmachine'